Happy Bookaholic tag!

Jag har då blivit taggad av fina Ebba och tänkte göra den nu när jag hade så mycket tid över :)
Here we go:
 
1. Vad älskar du med att köpa nya böcker?
Allt! Jag älskar att hitta en bok, ta upp den och bläddra i den, ta med den till kassan och känslan efter man har betalat och hållar kassen i handen är magisk. Tanken på att det här nu verkligen är mitt slår allt annat.
 
2. Hur ofta köper du böcker?
Hm, brukar variera väldigt mycket. Jag brukar dock oftast göra en stor beställning då och då, i stället för att köpa en eller två böcker hela tiden. Även ifall det självklart kan hända också :p
 
3. Fysiska bokhandlar eller bokhandlar online - vad föredrar du?
Alltså jag älskar ju att shoppa i fysiska bokhandlar. För att det är så mycket mysigare och roligare. Dock så handlar jag 80% av mina böcker online, mest på grund av två anledningar: kostnaden och bokhandlar online har så mycket, mycket större utbud på engelska YA böcker än fysiska bokhandlar. Vilket jag tror att alla kan hålla med om :)
 
4. Har du någon favorit bokaffär?
Precis som de flesta andra så tänker jag svara SF-bokhandel. It's amazing! Och tur som jag har så råkar jag åka förbi där varje dag efter skolan. Det har blivit många besök den senaste tiden och även ifall jag inte brukar handla där så mycket så är det ändå väldigt trevligt att bara ta en rundtur.
 
5. Brukar du förbeställa böcker?
Bara när det är en bok jag verkligen vill ha. Oftast är det något som är skriven utav en utav mina favorit författare eller fortsättningen i en serie som jag verkligen tycker om. Annars brukar det dock inte hända :)
 
6. Har du en månadsbudget för bokinsköp, som du inte för överskrida?
Eftersom att jag är en fjorton åring (alldeles snart 15) så är inte min budget för varje månad så stor i ren allmänhet. Så jag brukar använda pengarna till det nödvändiga och resten som blir över har jag till underhållning, kläder och såklart böcker :)
Så nej, det har jag aldrig haft.
 
7. Bokköpsstopp - är det något för dig?
Det funkar, absolut. Men oftast behöver jag inte det. Om det händer så är det i så fall för att jag tycker att jag har så många olästa böcker i min hylla, men det brukar oftast lösa sig ändå. Ibland säger jag bara till mig själv att "nu den här månaden måste jag dra ner lite på köpandet", och det fungerar oftast.
 
 
8. Hur stor är din bokönskelista?
Milslång!
 
9. Vilka 3 böcker (från din önskelista eller förbeställningslista) vill du äga NU?
Nej, men vad svårt :p Vill ha så många just nu!
Men får väl köra på tre böcker jag nyss förhandsbeställde/beställde och inte kan vänta med att få hålla i mina händer: Prodigy av marie Lu, Fragments av Dan Wells och The Indigo Spell av Richelle Mead.
 
 
 
 
10. Vem taggar du vidare?
Jag har ingen aning om vem som har blivit taggad eller inte, så det här är ren chansning. Taggar: Lucy från Bokrygg, Sanna från Wonderfulbooks och Anna från Boktycke.
 
Hoppas ni har en fortsatt trevlig söndag! :)

Parasit - Scott Westerfeld

Titel: Parasit
Författare: Scott Westerfeld
Originaltitel: Peeps (2005)
Utgivningsår: 2007
Bokförlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 308
Översättning: Lottie Eriksson
Serie: Parasit #1 (Kompanjonbok: The last days)
 
Världsmetropolen New York är för många intensiv, storslagen och bländande. Det finns dock en grupp individer som vetatt staden innehåller ytterligare ett skikt. Under asfalten existerar nämligen en parallell värld som bebos av människor och djur som är smittade av parasiter. 
Olika grader av smitta råder och vid full nivå blir man vampyr. Huvudpersonen är lindrigt smittad och har därför blivit anställd av en topphemlig byrå, vars uppgift är att hålla stadens smitta under kontroll
 
Min åsikt:
En bok med väldigt ful utsida, men lyckligtvis bra insida.
 
Det här har varit en ganska äcklig, lite skruvad och annorlunda läsupplevelse som jag ändå tyckte om väldigt mycket. Jag gillar verkligen att Westerfeld har lekt med sanningen kring parasiter så att det är precis på gränsen, en stor del utav vad han berättar genom denna boken är ju ganska sann, vilet gör att allting (och med allt menar jag det falska) känns så läskigt realistiskt. Man blir själv nästan lite skrämd. Nu den senaste tiden har jag till exempel tyckt att det varit lite obehagligt att vara under jorden. Så ni som är väldigt överkänsliga lär förmodligen inte uppskatta den här boken så mycket. Jag själv tycker dock att det är precis lagom, precis på gränsen, så att det i stället blev fascinerande på samma gång. DET tycker jag verkligen att författaren har lyckats bra med!
 
Karaktärerna är också en utav anledningarna till att jag tyckte om boken så pass mycket som jag gjorde. I första boken (Uglies) som jag läste av Scott Westerfeld så tyckte jag inte att karaktärerna stod ut. De kändes lite för stela och jag kände aldrig med dem. Här däremot var det tvärtom, speciellt när det gällde huvudkaraktären.
Cal's berrättarröst är så underbar. Jag kan inte beskriva hur många gånger jag skrattade åt hans sarkastiska ton. Den var personlig men samtidigt väldigt humoristisk.
 
Tyckte även om språket. Det var simpelt men samtidigt väldigt trollbindande.
 
En stark 8/10

Uglies - Scott Westerfeld

 

Titel: Ugliest

Författare: Scott Westerfeld

Originaltitel: -

Utgivningsår: 2005

Bokförlag: Simon Pulse

Antal sidor: 406

Översättning: -
Serie:
Uglies #1 (Uppföljare: Pretties, Specials, Extras)

 

Tally can't wait to turn sixteen and become Pretty. Sixteen is the magic number that brings a transformation from a repellent Ugly into a stunningly attractive Pretty, and catapults you into a high-tech paradise where your only job is to have a really great time. In just a few weeks, Tally will be there. But Tally's new friend, Shay, isn't sure she wants to be Pretty. She'd rather risk life on the outside. When Shay runs away, Tally learns about a whole new side of the Pretty world - and it isn't very pretty. The authorities offer Tally the worse choice she can imagine: find her friend and turn her in, or never turn Pretty at all. The choice Tally makes changes her world forever.


 

 

Min åsikt:

Har väntat länge med att skriva den här recensionen och vet inte riktigt varför. Läste ut den någon gång i somras och kommer därför inte ihåg så jätte mycket, men ska ändå göra mitt bästa.

 

Den allra största anledningen till att jag ville läsa den här boken var helt klart på grund av konceptet. I framtiden för att slippa svartsjuka, mobbning och liknande så plastikopererar dem alla människor på deras sextonde födelsedag, så att de blir så snygga som det går ända från grunden. Detta gör att alla ser nästan likadana ut (förutom några små skillnader) och de är nöjda. Och ja, visst låter det bra? Men det är bara en fasad, sanningen bakom det hela är dock mycket värre.

Jag älskar det! Framförallt för att det känns så himla realistiskt. Andra YA dystopiska böcker som jag har läst har oftast känts ganska långt borta. Som att ifall det någonsin skulle kunna hända så ligger det i så fall långt fram i tiden. Men det här är verkligen något som skulle kunna hända inom ganska snar framtid. För att folk är fixerade utav sitt utseende och jag tror att alla någon gång har stått framför spegeln och suckat eller klagat på något man inte tycker om med sig själv. Ofta går det även mycket längre och djupare än så. Alla vill ha den perfekta kroppen. Det är just därför som det här utvecklade samhället och så känns så mycket hemskare och mer skrämmande än andra dystopiska samhällen.

Jag tycker att författaren är smart som har lyckats bygga upp allt det här. Han har verkligen tänkt till och utvecklat iden det så bra som möjligt.

 

Höjdpunkten i boken är definitivt världen men när man går över till de andra punkterna så brister det tyvärr lite grann. Karaktärerna kunde ibland kännas lite platta. Det var inte så att jag ogillade dem för att det gjorde jag verkligen inte. Det var nog bara mer det att de inte stod ut så mycket och jag kände inte riktigt att jag kunde lära känna karaktärerna så som jag gärna ville.

Däremot så fanns det faktiskt en karaktär som jag verkligen tyckte om, och det var David. Han var den här trevliga, snälla killen som hade egna starka åsikter. Han värderade allting högt och tyckte att allt som hade med plastikoperationerna att göra var helt rubbat och sinnessjukt. Han blev äcklad av det. Här har vi verkligen en kille som står upp för sig själv, bryr sig inte om vad andra tycker och en är en person som verkligen kämpar. Det gillar jag mycket!

 

Den här boken har väckt fram ganska mycket tankar hos mig och jag tyckte om den. Den var spännande, hemsk och helt enkelt bra. Tänker definitivt läsa fortsättningen!

 

 

8/10

 


Lästa böcker 2013

Januari:
Nya Kontakter - Sophie Kinsella
My soul to keep - Rachel Vincent
My soul to lose - Rachel Vincent
Perfect Chemistry - Simone Elkeles
Reaper - Rachel Vincent
The Perks of being a Wallflower - Stephen Chbosky
 
Februari:
The Host - Stephanie Meyer
Hidden - P.C & Kristin Cast
My soul to steal - Rachel Vincent
The Indigo Spell - Richelle Mead
Blodsmagi - Tessa Gratton
 
Mars:
Frostbite - Richelle Mead (för tredje gången)
Prodigy - Marie Lu
Rules of Attraction - Simone Elkeles
If I die - Rachel Vincent
Tomorrow, when the war began - John Marsden
 
April:
A Million Suns - Beth Revis
Clockwork Princess - Cassandra Clare
Varma Kroppar - Isaac Marion
Before I wake - Rachel Vincent
Fragments - Dan Wells
 
Maj:
Finale - Becca Fitzpatrick
Chasing Brooklyn - Lisa Schroender
Late Summer Rain -
Unspoken - Sarah Rees Brennan
Obsidian - Jennifer L. Armentrout
Starters - Lissa Price
 
Juni:
Switched - Amanda Hocking
Every day - David Levithan
Pretties - Scott Westerfeld
Shades of Earth - Beth Revis
Onyx - Jennifer L. Armentrout
Älskar - Hatar - Jenny Downham
I heart you, you haunt me - Lisa Schroender
 
Juli:
Korsad - Ally Condie
Catching Jordan - Miranda Kenneally
Mitt perfekta liv - Sarah Dessen
Sommaren jag blev vacker - Jenny Han
Mycket mer än så - Sarah Dessen
 
Augusti:
Escape from Furnace: Lockdown - Alexander Gordon Smith
Escape from Furnace: Solitary - Alexander Gordon Smith
Vampire Academy graphic novel - 
Escape from Furnace: Death Sentence - Alexander Gordon Smith
Vampire Academy: Frostbite graphic novel
Animal Farm - George Orwell
Sunshine - Richelle Mead
 
September:
1984 - George Orwell
Shoo len - Douglad Foley
Above - Kristin Cast
Hunting Kat - Kelley Armstrong
Lilith - Francesca Lia Block
 
Oktober:
Bring me to life - Alyson Noel
Escape from Furnace: Fugitives - Alexander Gordon Smith
Escape from Furnace: Execution - Alexander Gordon Smith
 
 
Läser just nu: The girl who was on fire
Övrigt: Mitt klassiker tema pågår just nu.

Nya bibliotekslån och första e-boken!

Den senaste veckan så har jag lyckats samla på mig några nya bibliotekslån (trotts att jag fortfarande har runt 30 olästa böcker hemma) och det har blivit en rolig blandning.
 
Till att börja med så lånade jag hem 4 små barnböcker på..... spanska. Det var min kompis som inspererade mig när hon gick för att låna franska barnböcker till henne och jag kände mig nästan tvungen att hoppa på tåget. Och jadu, jag har kikat lite i dem men har än så länge inte lyckats läsa mer än en sida. För att det är inte så att det bara är en eller två meningar på varje sida. Nejdå, det är minst 10. Det eftersom att jag inte kunde hitta någon med mindre text. En utav dem är också extra extrem. Men vi får se hur det går. Än så länge har jag inte lyckats orka att ta tid och sätta mig ner och försöka komma igenom åtminstonde en :)
 
Hur som helst så har jag då även lånat 5 engelska YA böcker och dessa är:
 
 
Ultraviolet av R.J Anderson
Såg den här i bokhyllan på biblioteket och föll snabbt för omslaget, kom sedan vagt ihåg att jag hade hört gått om den. Dock så har jag ingen alls aning om vad den handlar om. Förutom att huvudpersonen har dödat någon tjej.
Så det ska bli spännande att se vad den här boken har att bjuda på.
 
Crossed av Ally Condie
Det här är andra boken i Matched serien. Jag tyckte att första boken var helt okej, dock var jag lite halvt besviken för att jag tyckte att den var en aning seg i vissa delar och jag kände inte så mycket för karaktärerna. Dock älskade jag hela samhällskonceptet och det slutade spännande. Så nu ska jag läsa den efterlängtade fortsättningen :)
Sidenote: för er som kanske kommer ihåg så lånade jag den även förra året. Men tiden gick ut och någon annan hade reserverat den, så jag var tvungen att lämna tillbaka den oläst.
 
172 hours on the moon av Johan Harstad
Jag har hört en del om den här boken och de flesta har tyckt att den varit bra, dock ganska kuslig samtidigt. Vilket känns lite roligt, för jag är lite sugen på en skräckis och dessutom är en utav mina mål för 2013 att läsa minst 5 skräckisar. Så därför fick den här boken följa med mig hem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hidden av P.C & Kristin Cast
Det här är 10 delen i House of Night serien. Och alltså egentligen så gillar jag inte böckerna alls så mycket. Men när man har kommit såhär långt i en serie känns det fel att bara ge upp. Dessutom är det med denna bara tre böcker kvar i serien, sedan är det slut.
Måste också tillägga att en del utav känslan av att jag ändå vill fortsätta att läsa serien är på grund av Stark som är den enda karaktären i HoN som jag tycker om. Om det inte slutar bra för honom så kommer jag att bli väldigt sur, och just nu ligger han lite risigt till :/
 
The host av Stephanie Meyer
Äntligen håller jag på att läsa denna väldigt feta boken med 620 sidor och ovanligt liten text. Har velat läsa denna länge nu och när film-trailern kom ut så var det inte längre något snack om saken.
Sedan kom min nya engelsklärare in och sa att vårt nästa tema skulle vara att läsa en engelsk bok, och att vi under tiden vi läste skulle göra en del uppgifter kopplade till det. Dessutom skirva en pre-reading text, en while-reading text och en after-reading text. Valde The Host och har som sagt då redan börjat läsa och har snart läst runt en 100 sidor. Super-duper kul tema! :D
 
Sedan för någon timme sedan köpte jag en e-bok. Och det är den första som jag någonsin har köpt. Så har den nu på datorn och så fort som jag är klar med detta inlägget så ska jag börja läsa. Det är dock bara en novell och anledningen till att jag köpte den var för att den inte fanns i vanlig bokform.
 
 
Iiiiiiiiih!! Är så taggad. Enda sedan Tod blev min favorit i Soul Screamers serien så har jag velat läsa denna och nu ska jag äntligen få göra det. Så måste gå nu så att jag kan få börja läsa :)

Svaren publicerade!

Har suttit nu ett tag och rättat alla era svar till tävlingen. Så nu kan ni gå in och kolla om ni vill :)
Ingen fick alla rätt men jag måste säga att ni var oerhört duktiga, med tanken på hur svåra vissa var.
Tack återigen till alla er som deltog, det har varit ett nöje att hålla i tävlingen :) Och till er som inte vann: det kommer att komma fler tillfällen.

Vinnaren! :D

Dags att avslöja vinnaren utav min tävling om 200 kr på adlibris :)

 
Grattis åter igen! :) Har skickat ett mejl till dig nu där jag frågar efter din adress.
Tack till alla andra som var med, har varit oerhört kul att hålla i denna tävlingen och ni kan lita på att det kommer att dyka upp fler i framtiden.
 
Någon gång imorgon kommer jag förresten att publicera de rätta svaren på alla frågorna och rätta era svar, för er som är intresserade.
 
 

My soul to keep (Rachel Vincent)

(OBS! Har du inte läst de två första böckerna i serien så bör du inte lsa denna recension. Kan innehålla små men likväl stora spilers.)
 
Titel: My soul to keep
Författare: Rachel Vincent
Originaltitel: -
Utgivningsår: 2010
Bokförlag: mira ink
Antal sidor: 378
Översättning: -
Serie: Soul Screamers #3 (Föregångare: 0.5 My soul to lose (mellanbok), 1. My soul to take, 2. My soul to save Uppföljare: 3.5 Reaper (mellanbok), 4. My soul to steal, 5. If i die, 5.5 Never to sleep (mellanbok), 6. Before I wake, 7. With all my soul)
 
Kaylee has one addiction: her boyfriend Nash...
Like Kaylee, Nash is a banshee. So he understands her like no one else. Nothing - supernatural or otherwise - can come between them. That is, until something does.
Demon breath - a potent paranormal drug with the power to kill. Somehow the super-addictive substance has made its way to the human world. Kaylee and Nash need to cut off the source and protect their human friends - one of whom is already hooked.
 
Min åsikt:
 
Wow snacka om skillnad på stämmningen i boken mellan My soul to keep och dess föregångare. Mycket känslosammare, mycket mörkare och mycket djupare. Jag fullkomligt älskade det! Underbart.
 
Gillade jag karaktärerna innan så älskar jag dem nu. De gör misstag och de är inte perfekta, men det är just det som gör att jag tycker om dem så. Det är det som gör dem så speciella och älskvärda.
Detta märkte jag speciellt med hur mycket jag led såväl som skrattade och kände med dem. Tyckte det var synd om Kaylee i boken, hon fick stå inför riktigt tuffa val (som jag också misstänker att hon kommer att få göra i framtiden) och även ifall jag inte höll med om vissa så förstod jag verkligen varför hon gjorde som hon gjorde. Detta kanske mest för att hennes berrättarröst var så stark och oerhört övertygande. 
Måste också tillägga att allt det där med Avari var så himla creepy. De scenerna äcklades jag åt och blev arg över ganska mycket och det är kul att se hur det kunde påverka mig så mycket.
 
Tod är en karaktär som steg oerhört mycket i mina ögon i den här boken och han är numera min favoritkaraktär. Älskar hans stil och nu när man har fått se honom ordentligt så märker man också att han har ett riktigt fint inre. Det får mig att vilja läsa Reaper nuuu!!!!
Den andra brodern Nash är tyvärr däremot en karaktär jag blev ganska besviken på. Dock kan jag ändå inte låta bli att tycka lite synd om honom och vilja att han ska bli bättre. Han var typ ändå min favoritkaraktär i första boken.
 
Boken är spännande rakt igenom och det är vid vissa tillfällen väldigt svårt att lägga den ifrån sig. Första halvan var kanske inte det bästa men andra halvan var verkligen underbar. Man hade inget annat val än att sträckläsa då.
Även här fick man ta mer del utav "nedervärlden" och tycker nästan det blir mer och mer intressant för varje gång. Väldigt bra gjort får jag lov att säga.
 
På grund av det ganska öppna slutet så vill jag läsa nästa bok nu. Men jag ska lägga band på mig själv och vänta lite hade jag tänkt och läsa några andra böcker i mellan. Planen är att jag ska läsa ut den sjätte boken ungefär vid tiden innan sjunde boken kommer ut, men jag har en känsla av att det inte kommer att gå så jätte bra.... Speciellt inte när alla säger att jag verkligen har något bra framför mig och jag har alla böckerna hemma ;)
 
Bästa del: Slutscenen
 
Bokens första mening: The whole thing started with a wasted jock and a totaled car.
Bokens sista mening: And cried all the way home.
 
9/10

My soul to save (Rachel Vincent)

(OBS! Har du inte läst första boken i serien så bör du inte läsa denna recensionen. Kan innehålla små men likväl stora spoilers.)
 
Titel: My soul to save
Författare: Rachel Vincent
Originaltitel: -
Utgivningsår: 2010
Bokförlag: mira ink
Antal sidor: 362
Översättning: -
Serie: Soul Screamers #2 (Föregångare: 0.5 My soul to lose (mellanbok), 1. My soul to take. Uppföljare: 3. My soul to keep, 3.5 Reaper (mellanbok), 4. My soul to steal, 5. If i die, 5.5 Never to sleep (mellanbok), 6. Before I wake, 7. With all my soul)
 
When teenager Kaylee screams, someone dies...
So when teen pop star Eden dies onstage and Kaylee doesn't wail, she knows something is dead wrong. She can't cry for someone who has no soul. The last thing Kaylee needs right now is to be skipping school, breaking her dad's ironclad curfew and putting her too-hot-to-be-real boyfriend's loyalty to the test. But starry-eyed teens are trading their souls: a flickering lifetime of fame and fortune in exchange for eternity in the Netherworld - a consequence they can't possibly understand. Kaylee can't let that happen, even if trying to save their souls means putting her own at risk
 
Min åsikt:
 
Det här är andra delen i Soul Screamers serien, och den var nästan lika bra som sin föregångare. Där fanns tyvärr några små problem.
 
Jag gillar verkligen karaktärerna, det gör jag. Och jag gillar just bilden man får av dem, att de inte är perfekta och problemfria. De gör misstag och får ta konsekvenserna av det, så som alla andra. Däremot kan jag inte låta bli att tycka att Kaylee spelade lite för hjältemodig. Det blev lite väl för mycket och jag har svårt att tro att man bara skulle ha riskerat sitt eget liv för någon som har sålt sin själ av egen vilja. Hur som helst så tycker jag dock fortfarande om hennes berättarröst och karaktär i grund och botten.
Både Nash och Tod växte däremot i mina ögon. Nash för att han tog ansvar och Tod för att jag tyckte att han blev mycket mer realistisk för mig under bokens gång. Jag fick för första gången känna och se att han hade riktiga känslor.
 
Takten är lika bra som i förra boken och inte en enda gång fann jag mig uttråkad. Dessutom gillade jag verkligen att de var mer i "nedervärlden" i den här boken och att man fick veta bindelsera mellan de två världarna. Många lösa trådar knöts ihop och det var väldigt intressant.
 
Blir en väldigt kort recension nu. Men ska börja läsa My soul to keep nu direkt (är rätt så exited!!) och har inte mycket mer att säga, än det som redan sagts.
 
Bokens första mening: Addison Page had the world at her feet.
Bokens sista mening: But who's counting?
 
En stark 7/10
 
 

Länkar

Jag har nu efter väldigt lång tid bestämt mig för att uppdatera mina länkar på bloggen igen, eftersom att det var så länge sedan jag gjorde det sist. Och jag tänkte att ifall ni vill bli länkade så får ni gärna säga till, kolla bara först på mina länkar som redan finns så att ni inte står där redan :)
Så kommentera ifall ni vill helt enkelt! :)

Tävlingsfråga #10 (Som skattjakten)

Dags för sista utmaningen, vart tar tiden vägen egentligen? :O
Hur som helst så kommer tävlingen att avslutas 00.00 i natt. Så nu är det er sista chans. Alla svar efter det klockslaget kommer inte att räknas. Sedan den 18 januari kommer jag att presentera den lyckliga vinnaren.
 
Jag har också en snabb fråga till er. Skulle ni vilja att jag publicerade era rättade svar på utmaningarna innan jag presenterar vinnaren eller efteråt? Det kan ju vara roligt att veta innan lottdragningen, men samtidigt mer spännande ifall man inte vet. Vad tycker ni?
 
Men tillbaka till utmaningen: jag var för någon dag sedan inne i en bokhandel och tog lite bilder för den sista utmaningen. Och slutresultatet blev så här:
 
Jag har lagt in en bild på en ganska stor bokhylla (och ja, det är meningen att den ska vara lite suddig) från en bokaffär. Jag kommer ge er tre titlar och ni ska då leta upp var någonstans de är och skriva deras exakta plats.
Exempel: Tredje raden nerifrån, tionde boken från vänster.

Jag råder er dessutom att alltid ta från vänster eftersom att bilden slutar mitt i bokhyllan och det kan vara svårt att veta var man ska börja då.
Lycka till nu en sista gång! :)
 
 
 
De böckerna ni ska leta upp är:
 
Hidden - P.C and Kristen Cast
The farm - Emily McKay
Demon's Curse - Alexa Egan
 
 
Max poäng: 1p+1p+1p=3p
 
Rätta svaren:
1. Tredje Raden uppifrån, femte nerifrån. Först till vänster.
2. Femte raden nerifrån, tredje uppifrån. Sjuttonde boken från vänster.
3. Tredje raden uppifrån, femte raden nerifrån. Sista boken till höger.

Verkar som det äntligen har kommit....

 
Oj, oj, oj vad snyggt det är! :D
Såg nyss att Michelle Hodkin hade publicerat det här. Omslaget för tredje boken i Mara Dyer serien är äntligen ute. Det har det i för sig varit ett tag, men inte förens nu blev det officiellt.
Är det snyggt eller är det? ;)
 
 

Tävlingsfråga #9 (Gissa Titel)

Hejsan allihopa! Dags för näst sista tävlingsfrågan, fy vad tiden går snabbt. Har inte haft lika mycket tid på mig idag som jag trodde att jag skulle ha och hade därför inte planerat utmaningen för den här dagen. Därför får det bli samma som jag hade på första utmaningen: Gissa Titlar med hjälp av bilder.
Lycka till! :)

1. 
 
   = ?
1p
 
2.
 
  = ?
1p
 
 
3. 
 
  = ?
1p
 
 
Max: 1p+1p+1p= 3p
 
Rätta svar:
1. Jellicoe Road - Melina Marchetta
2. Girl of Nightmares - Kendare Blake
3. Clockwork Prince - Cassandra Clare

Tävlingsfråga #8 (Specifika Bokfrågor)

Den här utmaningen är precis som den andra tävlingsfrågan. Jag kommer att ställa en fråga om några utvalda böcker. Precis som förra gången så innehåller inte frågorna några stora spoilers, däremot gör svaren det.
Lycka till! :)
 
1. I Graceling händer det något ganska hemskt med Po, något som man dock inte får reda på förens precis vis slutet. Vad?
1p
 
2. I Skämmerskans Dotter träffar huvudpersonen en tonåring som har blivit anklagad för ett brott han inte har begått, och som sedan blir hennes följeslagare. Vad heter han?
1p
 
3. På sista sidan i The Unbecoming of Mara Dyer så utsetts huvudpersonen för en stor chock. Varför?
1p
 
Max: 1p+1p+1p= 3p
 
(OBS! Kunde du inte frågorna för att du inte läst boken och inte ville spoila för dig själv så borde du inte i heller läsa svaren här. För de är mycket mer än lite spoilande.)
 
Rätta svar:
1. Han blir blind
2. Nicodemus (går bra med bara Nico också)
3. Hennes ex, som hon trodde var död, Jude Lowe kommer tillbaka.

Tävlingsfråga #7 (Gissa kärlekspar)

Den här utmaningen är precis som de senaste. Fast nu handlar det om kärlekspar i stället. Och ja, jag har inget annat att säga än: Lycka till igen! :)
(Btw: anlednngen till att det inte finns lika mycket på den första är bara för att själva frågan hade kunnat bli spoilande om jag skrev mer. Det där lät konstigt men äsch, ni som kan det vet varför.)
 
 
 1. Han är tekniskt sett död, medan hon är fullt levande. Hon var först tillsammans med hans väldigt levande bror.
1p
 
 2. Han hade redan en tjej och hon hade en kille. Därför var de först bara vänner. Han sov i hennes säng på internat skolan när det var lov och alla andra var hemma med sina familjer. Deras första kyss startade ett litet smärre kaos.
Det utspelar sig i en väldigt vacker och intressant stad.
1p
 
 3. Han var hennes instruktör, dock så var han bara två år äldre än henne. De är uppväxt i samma område, men kände inte varandra då.
Han räddade henne en gång från ett gäng idioter när de försökte kasta ner henne från ett stup.
1p
 
 
Max: 1p+1p+1p=3p
 
Rätta svar:#
1. (Okej, läs inte det här svaret om ni kände er osäkra på frågan och inte riktigt visste. För det rätta svaret är ganska spoilande och ni kan ändå se i kommentarerna ifall ni gissade rätt eller inte. Titta då inte i heller på de andras svar.)
Markera för att läsa:

Tod och Kaylee från Soul Screamers

2. Anna och Etienne (går även bra med St. Clair) från Anna and the French Kiss
3. Tris och Four från Divergent serien

Tävlingsfråga #6 (Who said those words?)

Nu är det dags för sjätte utamaningen (det går så snabbt), och den går ut på att jag ska skriva ner tre citat och sedan ska ni gissa vem det var som sa dem. Och vilken bok de är ifrån :)
Ett litet tips: ifall ni har problem, så kan ni luska runt bland mina citat för då så finns det en stor möjlighet att ni hittar dem.
Lycka till återigen! :)
 
 
1. "Is it possible for home to be a person and not a place?"
Who said those beautiful words?
 
1p
 
2. “I've always welcomed war, but when the last battle ends, what life is left for a warrior?”
Who said those true words?
 
1p
 
3. "Love fades. Mine has."
Who said those heartbreaking words?
 
1p
 
Max poäng: 1p+1p+1p=3p
 
Rätta svar:
1. Anna från Anna and the French Kiss
2. Calla från Bloodrose
3. Dimitri från Spirit Bound

Tävlingsfråga #5 (Gissa Författare)

Den här utmaningen kommer att vara nästan likadan som den förra. Bara det att jag kommer att beskriva författare i stället för karaktärer.
Lycka till! :)
 
1. Han är 35 år gammal, född i USA och uppväxt där. Han har skrivit 6 YA böcker, en tillsammans med en annan författare. På youtube kan man känna igen honom och hans bror som "the vlogbrothers".
(Jag vet, jag medger att den sista är en ganska stor give away ;) )
1p
 
2. Hon är 39 år gammal, också född och uppväxt i USA. Hon håller på med två YA serier just nu. Den ena har det släppts 5 utav än så länge och i den andra har det släppts två. Jag har bara läst första boken i hennes kortaste serie.
1p
 
Max poäng: 2p
 
Rätta svar:
1. John Green såklart ;)
2. De flesta hade fel på denna och svarade Cassandra Clare och ja, det är sant att hon också håller på med två serier där det släppts 5 och 2 utav än så länge. Det som däremot skiljde dem åt var att jag skrev att jag bara hade läst första boken i hennes kortaste serie. Men jag har läst alla böckerna som Cassandra Clare har släppt, alltså kunde det inte vara hon. Dessutom är de inte lika gamla.
Nog om det, det rätta svaret är såklart Ally Carter.

Tävlingsfråga #4 (Gissa Karaktär)

Den här utmaningen går ut på att jag ska beskriva två karaktärer och ni ska gissa vilka de är, samt vilken bok de är ifrån.
 
1. Han är lite kriminel men vill inte vara det längre. Blir kär i en muslimsk tjej (med väldigt religös familj) medan han är kristen. Vem pratar jag om?
1p
 
2. Hon börjar få starka kärleks-känslor för en tjej och har stor ångest. Hon kan även kontrollera ett speciellt element: vatten. Vem pratar jag om?
1p
 
Max poäng: 1p+1p=2p
 
Lycka till! :)
 
Rätta svar:
1. Elias från Shoo Bre av Douglas Foley
2. Linnea från Cirekln triologin av Mats Starndberg och Sara Bergmark Elfgren

Tävlingsfråga #3 (Omslagsbilder)

För den här utmaningen har jag tagit små bilder utav vissa utvalda bokomslag. Det kan vara något från både fram eller baksidan. Ni ska nämna både bokens titel och författarens namn.
Lycka till! And may the odds be ever in your favor <3
(Sorry för den dåliga kvaliten. Svårt när det ska vara närbilder.)
 
 
 
1.
1p
 
 
2.
1p
 
 
3.
1p
 
 
4.
1p
 
 
Max poäng: 1p+1p+1p+1p=4p
 
 
Rätta svar: (Ni måste ha skrivit författarens namn också och inte bara titeln för att få rätt, eftersom det var det jag frågade efter)
1. Nya Kontakter - Sophie Kinsella
2. Hermelinen - Lene Kaaberböl
3. Min typ brorsa - Johanna Lindbäck
4. Simon & Sophie - Emma Granholm

Tävlingsfråga #2 (Specifika bokfrågor)

Den här utmaningen går ut på att ni helt enkelt ska svara på några frågor jag kommer att ställa om några speciellt utvalda böcker. Själva frågorna jag ställer innehåller inte spoilers, men svaren kan definitivt göra det. Och man måste oftast ha läst själva boken för att kunna veta svaren, och har man inte det så kan man ju prova på att googla lite.
 
1. I Starcrossed (sv: Helena) får de två huvudkaraktärerna Helena och Lukas starka känslor för varandra. Men deras kärlek är förbjuden. De tar sig förbi det och just när allt var frid och fröjd fick de reda på något annat som gjorde att de återigen inte kunde vara tillsammans. Vad för något?
1p
 
2. I Crescrendo (sv: Förlorad Ängel) börjar mysteriet om vem som mördade Noras far komma upp. Vem var mördaren?
1p
 
3. I boken Rift, skriven av Andrea Cremer, så nämner Ember i början ofta att hennes liv inte är hennes eget och att hon stod i skuld till en speciell grupp riddare. Varför känner hon såhär?
1p
 
Max poäng: 1p+1p+1p=3p
 
Lycka till! :)
 
(OBS! Kunde du inte frågorna för att du inte läst boken och inte ville spoila för dig själv så borde du inte i heller läsa svaren här. För de är mycket mer än lite spoilande.)
 
Rätta svar:
1. De är kusiner
2. Rixon (Patch's bästa vän går också bra men jag ger tyvärr inte dem med svaren The Black Hand rätt. Eftersom att det bara var ett smeknamn och kan menas med vem som helst.)
3. För att riddarna räddade livet på henne och hennes mamma när hon föddes.

Tävlingsfråga #1 (Gissa titel)

Den första utmaning går ut på att ni ska gissa titlar på böcker, precis som jag skrev i titeln, genom att titta på två eller tre bilder jag har lagt upp som ska symbolisera titeln tillsammans.
Om vi tar ett exempel som Hungerspelen säger vi, så har jag då kanske lagt upp en bild på en människa som äter mycket eller är hungrig och sedan en bild på något slags spel. Hunger + spel = Hungerspelen. Och ja, jag har lagt dem alla i ordning.
Så kom ihåg, det behöver inte ha något med handlingen att göra, bara titeln. För en utav dessa har jag själv inte ens läst än :)
Om det är något ni inte förstår så är det bara att fråga.
 
Lycka till! And may the odds be ever in your favor :D
(Ursäkta den första jag gjorde. Fick inte riktigt bilderna till rätt storlek.)
 
 
 
1. (Engelsk titel)
+   + 
 
=
?
 
 
2. (Svensk titel)
 +   = ?
 
 
 3. (Engelsk titel)
 
  +    = ?
 
 
4. (Engelsk titel)
+  = ?
 
 
Max poäng: 1p+1p+1p+1p = 4p 
 
(Vissa kan vara lite svåra. Men det är ju meningen att det ska vara en utmaning :) )
 
 
Rätta svar:
1. Daughter of Smoke and Bone - Laini Taylor
2. En shopaholic säger ja - Sophie Kinsella
3. The Raven Boys - Maggie Steifvater
4. A Wrinkle In time - Madeleine L'Engle


 
 

Tävling! :D

För att fira att min blogg officiellt öppnade i januari för ett år sedan, så hade jag tänkt hålla i en tävling. För första gången. Med en vinstpott på valfria böcker från adlibris för max 200 kr. Låter det kul? Läs då vidare :)
 
 
Först hade jag bara tänkt ha en vanlig lottning men sedan bestämde jag mig för något roligare och jag satte ihop en liten frågesport, som man kan kalla det för. Mycket som är inspirerat från vissa utav era tävlingar. Hur som helst så ska jag från och med måndagen den 7 januari ha en sorts kluring/fråga varje dag fram till 16 januari (tävlingen avslutas 00.00 den natten) då jag samlar ihop poängen och presenterar vinnaren 09.00 den 18 januari.
Dock så är det inte den med mest poäng som kommer att vinna. För även ifall jag sa innan att jag inte ville ha någon vanlig lottning så ville jag ändå ha med det i systemet, för att jag tycker att det är roligare ifall alla får en chans att vinna trots att de kanske inte har svarat rätt på alla frågorna. Så i stället har jag lagt upp det så här:
 
1. Ni får en lott när ni anmäler er här.
2. Ni kan sedan få en till lott genom att tipsa om min tävling på antingen er blogg, twitter eller facebook. OBS! Ni måste skirva att ni har tipsat och länka inlägget hit så att jag vet att ni har gjort det.
3. Sedan kan ni även få fler lotter genom att svara på frågorna. För varje fem poäng ni får så får ni en extra lott. Så alltså:
5 rätta svar = 1 extra lott.
10 rätta svar = 2 extra lotter
15 rätta svar = 3 extra lotter
O.S.V.....
Max poäng är 30, vilket betyder att ni kan max få 8 lotter (anmälnings-lotten och tips-lotten medräknad).
 
REGLER för att få vara med: Ni måste bo inom Sverige på grund av att adlibris.se bara levererar till Sverige, ni måste anmäla er här först; skriv er mejladress (så att jag kan kontakta er ifall ni vinner) och skriv vilka böcker ni vill ha ifall ni vinner.
Har ni några frågor så fråga här.
 
Första frågan dyker upp på måndag. Lycka till allihopa och glöm inte extra lotten ni kan få genom att tipsa om tävlingen! :D
Ha en fortsatt trevlig dag.
 
 
Här kommer jag att länka alla frågorna i tur och ordning:
 
Fråga:
1: Gissa Boktitel
2: Specifika Bokfrågor
3. Omslgasbilder
4. Gissa Karaktärer
5. Gissa Författare
6. Who said those words?
7. Gissa Kärlekspar
8. Specifika Bokfrågor 2
9. Gissa Titel 2
10.

Årsresumè 2012

Lästa böcker: 100
 
Svenska: 45
Engelska: 55
 
Omläsningar: 7
Avslutade serier: 5 (Aj aj aj. Måste skärpa mig ;) )
Påbörjade serier: 30-35 ungefär.
Ensamstående böcker: 34
 
Kvinnliga författare: 83 (Räkningen kanske inte stämmer helt eftersom att vissa utav böckerna jag läste var skriva av fler eller både kvinnliga och manliga författare.)
Manliga författare: 17 (Ja du, man ser verkligen skillnaden o.O)

(Klicka på bilderna för att komma till min recension av boken.)
 
 
Bästa bok:
 
 
Sämsta bok:
 
 
Bästa överraskning:
 
 
Mest minnesvärda:
 
 
Bästa avslutade serie:
 
 
Mest känslosamma:
 
 
Mest roligaste:
 
 
Största bladvändare:
 
 
Största besvikelse:
 


 
 
Om ni är intresserade så är här listan på alla böcker jag läst 2012:
 

Beastly - Alex Flinn
Clockwork Angel - Cassandra Clare
City of Fallen Angels - Cassandra Clare
The unbecoming of Mara Dyer - Michelle Hodkin
Divergent - Veronica Roth
Mina Hemligheter - Sophie Kinsella
Tidsresenärens Hustru - Audrey Niffenegger
Silence - Becca Fitzpatrick
Tretton skäl varför - Jay Asher
Frost - Maggie Stiefvater
Feber - Maggie Stiefvater
Boktjuven - Markus Zusak
Fallen - Lauren Kate
Dragon's Oath - P.C and Kristin Cast
Vampire Academy - Richelle Mead (för andra gången)
Frostbite - Richelle Mead (för andra gången)
Shadow Kiss - Richelle Mead (för andra gången)
Blood Promise - Richelle Mead (för andra gången)
Spirit Bound - Richelle Mead (för andra gången)

Last Sacrifice - Richelle Mead (för andra gången)

Forever - Maggie Stiefvater

Vampire Academy: The Ultimate Guide - Richelle Mead and Michelle Rowen

Bloodlines - Richelle Mead

Om jag stannar - Gayle Forman

Naomi & Ely's Kyssförbudslista - Rachel Cohn och David Levithan

The Hunger Games - Suzanne Collins (för tredje gången)

Var är Alaska? - John Green

Anna dressed in blood - Kendare Blake

Nightshade - Andrea Cremer

Här ligger jag och blöder - Jenny Jägerfeld

Ögat över månskäran - Libba Bray

Anna and the french kiss - Stephanie Perkins

Graceling - Kristin Cashore

När jag lät dig gå - Gayle Forman

The Summoning - Kelley Armstrong

Hex Hall - Rachel Hawkins

Clockwork Prince - Cassandra Clare

Lola and the Boy Next Door - Stephanie Perkins

Det är så logiskt, alla fattar utom du - Lisa Bjärbo

Matchad - Ally Condie

City of Lost Souls - Cassandra Clare

Den farliga leken - Mari Jungstedt

Dagbok för alla mina fans: Rodrick regerar - Jeff Kinney

Dagbok för alla mina fans: Ett hopplöst fall - Jeff Kinney

Demonglass - Rachel Hawkins

The Awakening - Kelley Armstrong

Wolfsbane - Andrea Cremer

The Reckoning - Kelley Armstrong

Bloodrose - Andrea Cremer

A Kiss In Time - Alex Flinn

Eld - Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

The Golden Lily - Richelle Mead

Insurgent - Veronica Roth

När jag vaknar finns du inte - Cat Patrick

Den andre Will Grayson - John Green & David Levithan

Patrials - Dan Wells

Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet - Jennifer E. Smith

Under din hud - Melissa Marr

Rör mig inte - Tahereh Mafi

Cloaked - Alex Flinn

Berusad av evigt liv - Melissa Marr

Härligt oärligt - Ally Carter

Across the Universe - Beth Revis

Min typ brorsa - Johanna Lindbäck

The fault in our stars - John Green

Helena - Josephine Angelini

Girl of Nightmares - Kendare Blake

Pojkarna - Jessica Schiefauer

Skämmerskans Dotter - Lene Kaaberböl

Legend - Marie Lu

Jellicoe Road - Melina Marchetta

My soul to take - Rachel Vincent

Dubbelbokat - Sophie Kinsella som Madeleine Wickham

Red Glove - Holly Black

Shoo Bre - Douglas Foley

Love is the higher law - David Levithan

De vassa tändernas skog - Carrie Ryan

Uglies - Scott Westerfeld

Stop Pretending - What happened when my big sister went crazy - Sonya Sones

Allt jag säger är sant - Lisa Bjärbo

Parasit - Scott Westerfeld

Falling Under - Gwen Hayes

Pojken i randig pyjamas - John Boyne

Den dansande djävulen - Martin Widmark

Just Listen - Sarah Dessen

The Evolution of Mara Dyer - Michelle Hodkin

Foretold - 14 olika författare

The Immortal Rules - Julie Kagawa

The Maze Runner - James Dashner

Fyrtornet i Son-Li av Martin Widmark

Vitello - Kim Fupz Aakeson

Rift - Andrea Cremer

The Raven Boys - Maggie Stiefvater

Abdis Äventyr - Madonna

Herr Peabody's Äpplen - Madonna

Yakon och De Sju Tjuvarma - Madonna

Multo di Kosing - Madonna

Dash och Lily's utmaningsbok - Rachel Cohn & David Levithan

Let it snow - John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle

My soul to save - Rachel Vincent

 

(Wow, känns som så mycket när man ser det uppradat så här.)

 

20 bästa böckerna från 2012!

Måste säga att det var otroligt svårt att sätta ihop den här listan. Har läst så otroligt många bra böcker detta året. Och för att göra det lite lättare för mig själv så bestämde jag mig för att bara ta en bok i en serie (även ifall jag älskade alla så valde jag den jag tycker mest om. Mest för att listan inte ska bli fylld av just några serier.) Jag vet också att vissa böcker som jag kanske har satt 9 poäng på ligger före en 10 poängare i listan. Men det är bara för att jag nu tar ifrån vad jag tycker just nu och inte när jag skrev själva recensionerna. Man kan ju vara ganska hypad över en bok direkt efter man har läst ut den, men sedan att det svalnar med tiden.
Är fortfarande lite osäker på vissa placeringar, men nu får det vara så. So here we go!

(Tryck på omslagsbilderna för att komma till min recension av böckerna. Förutom de två stycken som jag inte har skrivit någon recension om än.)
 
 
20. Let it snow - John Green, Maureen Johnson & Lauren Myracle
En bok jag läste i mitt jultema och som jag älskade. Tyckte verkligen om miljön och karaktärerna. Ger en underbar myskänsla och är perfekt att läsa vid juletid, eller bara på vintern.
 
 
 
19. Clockwork Prince - Cassandra Clare
Alla Cassandra Clare's böcker är så bra att det knappt är sant. Hon lyckas imponera på mig mer och mer med varje bok hon skriver. Clockwork Prince är verkligen inget undantag. Gillade även första boken i serien, men det var inte förens i den här som jag verkligen började bry mig om karaktärerna och bli mer insatt i handlingen.
 
 
18. Mina Hemligheter - Sophie Kinsella
Även ifall den här boken inte är den bästa hon har skrivit så förtjänar den mycket väl den här platsen. Tycker alla hennes böcker är så roliga och underbara. De bjuder på så mycket skratt att jag alltid tar upp dem ifall jag är på dåligt humör.
 
 
17. Forever - Maggie Stiefvater
Även ifall jag kanske inte gillade början så mycket så lyckades definitivt resten utav boken överväga allt helt, för det var underbart. Älskar alla Maggie's böcker med realistiska karaktärer, underbart språk (nästan lite poetiskt) och fina handlingar. Kan förutom Wolves of Mercy Falls serien rekommendera The Raven Boys som jag också ville ha med på den här listan men som tyvärr inte fick plats.
 
 
16. The Golden Lily - Richelle Mead
Richelle Mead är också en sådan författare man inte kan låta bli att älska. Jag faller för alla hennes böcker (de jag läst än så länge i alla fall) och speciellt hennes karaktärer. Jag tror hon är en utav de författarna som har skapat några utav de bästa karaktärerna, enligt mig, någonsin (av det jag läst än så länge).
 
 
15. City of Lost Souls - Cassandra Clare
Ännu en bok av Cassandra Clare. Japp, det är bara så det är, hon skriver bra böcker inget snack om saken.
När jag först egentligen tänkte på The Mortal Instruments serien så var det City of Glass (eftersom att den är min absoluta favorit i serien) jag tänkte ta med först, sedan insåg jag att jag faktiskt läste den boken i slutet av 2011.
 
 
 
14. Across the Universe - Beth Revis
En bok med oerhört skrämmande och spännande handling. Across the Universe är verkligen en bok som tog andan ur mig.
 
 
 
13. Eld - Mats Strandberg & Sra Bergmark Elfgren
Nej men kolla, en svensk bok tog sig upp i topp 15. Det är inte illa det. Brukar oftast inte gilla svenska böcker så värst mycket, de brukar oftast vara medelmåttiga. Men den här serien är underbart hemsk, skrämmande, spännande, rolig, har sympatiska karaktärer och... bara allt.
 
 
12. The Immortal Rules - Julie Kagawa
Blev väldigt överraskad av den här boken. Trodde den skulle vara lite utav en paranormal romance med vampyrer lik Twilight. Men det var så långt ifrån sanningen. Mina damer och herrar, den här boken är brutal, hemsk och inte alls blodfattig... och jag älskar det. Älskar hela konceptet, älskar karaktärerna, handlingen, språket och resten.
 
 
11. The Reckoning - Kelley Armstrong
This book was epic!
Det var alla böckerna i serien, men den här var nog ändå den bästa med lite eftertanke. Spännande handling och sympatiska karaktärer. Saknade inget.
 
 
 
10. Partials - Dan Wells
Jag tyckte verkligen om den här boken och Dan Wells imponerade på mig en hel del. Älskar konceptet och handlingen för att det känns så väl uppbyggt, Wells har verkligen tänkte på allt. En ganska hemsk framtidsvision men det är också det som gör det så skrämmande och spännande.
 
 
 
9. The Maze Runner - James Dashner
The Maze Runner är nog den mest spännande och gripande boken jag har läst i år. Det är helt sjukt hur den grep tag i mig, jag kunde inte sluta läsa den. Jag fick nästan tvinga mig själv till att lägga ner den i mellanåt.
Jag kunde känna samma rädsla och förtvivlan som karaktärerna och när man verkligen kan känna något så starkt, då vet man att det är en oerhört bra bok.
 
 
8. The Evolution of Mara Dyer - Michelle Hodkin
Att läsa den här boken var en riktig berg och dalbana. Det här är ingen lättsmält bok och man sitter och är nervös hela tiden när man läser. Också en riktigt beroendeframkallande bok. Nog också en utav de mest skrämmande böckerna jag läst i år, älskar även karaktärerna och dess förhållande till varandra.
 
 
 
7. När jag lät dig gå (eng: Where she went) - Gayle Forman
Om jag skulle beskriva den här boken med två ord så skulle det förmodligen vara: tänkvärd och romantisk. Och jag gillade den väldigt mycket. Det är bitterljuv kärlek mellan två musiker som utspelar sig några år efter första boken i serien. Kort bok, men väldigt fin och lättsmält.
Det är egentligen ganska svårt för mig att sätta fingret på varför jag gillade den så mycket som jag gjorde, det bara blev så helt enkelt. Och jag läste ut den i ett enda svep.
 
 
6. Boktjuven - Markus Zusak
Boktjuven utspelar sig vid andra världskriget i Tyskland och följer en liten tjej som heter Leslie. Och jag fullkomligt föll för den. Den är så oerhört sorglig och i slutet bröt jag nästan ihop. Berättelsen är så fint berättad och karaktärerna är underbara.
 
 
 
5. Legend - Marie Lu
En solklar bok med övertygande huvudpersoner. Också väldigt spännande och jag älskade hur författaren hade lagt upp allting och att det var två berättarröster. Man fick se allting från två olika vinklar och man insåg hur insvept i olika lögner de båda var vilket bidrog ännu mer till spänningen.
 
 
 
4. Anna and the French Kiss - Stephanie Perkins
En riktigt mysig feel-good bok som jag verkligen tyckte om. Den var lättsmält, rolig och romantisk. Det är en ganska karaktärsbaserad bok och därför är det verkligen tur att jag tyckte om dem som mycket som jag gjorde. Speciellt de två huvdkaraktärerna är ju bara underbara. Fin miljöskilldring också.
 
 
 
3. Wolfsbane - Andrea Cremer
Visst var de andra delarna i triologin också bra, men den här slog lätt ut dem båda. Var inte alls beredd på hur känslosam den här skulle vara och jag blev helt tagen. En väldigt, väldigt, väldigt bra bok. Med andra ord: FANTASTISK!
 
 
2. The Fault in Our Stars - John Green
Alltså jag kan inte med ord beskriva hur pass underbar den här boken är. Det finns tusen ord jag skulle vilja beskriva den med dock, men inte ens det räcker till. Det går inte, det finns bara inte. För att så pass bra är den. Och jag tror nog att ni flesta förstår varför. Say no more!
 
 
 
1. Divergent - Veronica Roth
Grattis Veronica Roth! Din bok har helt enkelt lyckas (precis som jag vet att den har gjort med många andra) trollbinda mig. Åh herregud vad bra den här boken är. Jag läste ut den här boken snabbt trots att den är så tjock. Varenda sida är så full av awesomeness att jag inte riktigt kan förstå hur hon har lyckas. En helt underbar, sorglig och fantastisk bok!
Kärlek till dig <3
 
 

The Maze Runner (James Dashner)

 

 

Titel: The Maze Runner

Författare: James Dashner

Originaltitel: -

Utgivningsår: 2010

Bokförlag: Chicken House

Antal sidor: 371

Översättning: -
Serie:
The Maze Runner #1 (Uppföljare: The Scorch Trials, The Death Cure.)

 

When the doors of the lift crank open, the only thing Thomas can remember is his first name. But he's not alone. He is surrounded by boys who welcome him to the Glade, an encampment at the centre of a bizarre and terrible maze.

Like Thomas, the Gladers son't know why or how they came there, or what's happened with the world outside. All they know is that every morning when the walls slide back, they will risk everything to find out.


 

Min åsikt:

Ni förstår inte hur mycket gott jag har hört om den här serien och den har alltid stått högst upp på min ”vill läsa” lista, men inte förens nu har jag verkligen gett den en chans. Jag hade så stora förhoppningar och förväntningar och var rädd att de skulle vara alldeles för stora och förstöra det hela för mig. Men jag borde inte ha oroat mig, för att den är verkligen allt jag hade hoppats på och jag är glad över att jag nu kan förstå vad det är alla pratar om.

 

Det här är något jag brukar säga ofta men nu menar jag det verkligen: spänningen var på topp exakt hela tiden! Det var förmodligen en utav de största anledningarna till att jag gillade boken så mycket som jag gjorde. Jag märkte inte av en enda seg del i boken och allting bara flöt på. Ena spännande händelsen fortsatte att hända efter den andra. Och ena frågan fortsatte att komma efter den andra. Jag kände mig lika förvirrad och rädd som karaktärerna och jag kunde verkligen känna deras hopplöshet. Därför är det ett mirakel att de ändå inte än har gett upp än och fortsätter att kämpa. Tanken på att ”hopp är den enda saken som är starkare än rädsla” verkar bara bli mer sannare och sannare i mina tankar medan jag läste det här.

Jag, precis som dem, hade ingen aning om varför de var där och hur världen såg ut utanför murarna. Speciellt med tanken på att den verkade vara hur hemskt som helst. Spänningen och frågorna gnagde på mig inifrån när jag läste, och ofta även när jag inte gjorde det. Det var som att jag återvände till en annan värld och det kändes ganska otroligt. Dashner lyckades verkligen att fånga mig där.

 

Karaktärerna gillade jag också. Ingen var perfekt, alla gjorde en massa dumma misstag och var ganska bittra. Men det är inte alls konstigt med tanken på vad de alla har gått igenom och gör det därför mycket mer realistiskt än ifall alla skulle ha varit helt glada och positiva. Vi är trotts allt bara människor.

Thomas är huvudpersonen och han var en helt okej karaktär. Gillade dock att han var så snabbtänkande och verkligen tänkte igenom sina beslut. Gillar också hans uppmuntran om att fortsätta att kämpa och inte ge upp, han var en stor del som led dem framåt där mot slutet.

Newt och Minho är nog mina favoriter bland bikaraktärerna. Älskar Newt's naturliga ledarskap, trots att han själv inte tycker om det. Det var dessutom något med deras humor och humör som gjorde att jag tyckte om dem så mycket. Kan inte riktigt sätta fingret på just vad dock.

Theresa tyckte jag tyvärr inte att jag hann se tillräckligt mycket utav och jag har inte riktigt hunnit bilda någon uppfattning om henne än. Men hoppas att jag får se mer av henne i nästa bok i serien.

 

Oj, oj, oj. Nämnde jag hur spännande boken var? Framförallt slutet. Det får mig nu att längta mer än någonsin till nästa del i serien. Hoppas verkligen inte att den kommer göra mig besviken. Och ifall du inte har läst den här otroligt bra boken så bör du verkligen göra det. Tveka inte som jag gjorde, bara läs!

 

Bokens försa mening: He began his new life standing up, surrounded by cold darkness and stale, dusty air.

 

Bokens sista mening: Until tomorrow, then.

 

 

9/10

 


The Immortal Rules (Julie Kagawa)

 

 

Titel: The Immortal Rules

Författare: Julie Kagawa

Originaltitel: -

Utgivningsår: 2012

Bokförlag: Mira Ink

Antal sidor: 485

Översättning: -
Serie:
Blood of Eden #1 (Uppföljare: The Eternity Cure, utkommer den 23 april 2013.)

 

In a future world, vampires reign. Humans are blood cattle. And one girl will search for the key to save humanity.

Allison Sekemoto survives in the Fringe, the outermost circle of a vampire city. By day, she and her crew scavenge for food. By night, any one of them could be eaten. Some days, all that drives Allie is her hatred of them. The vampires who killed her mother and keep humans as blood cattle. Until the night Allie herself is attacked - and given the ultimate choice. Die...or become one of the monsters. Faced with her own mortality, Allie becomes what she despises most. To survive, she must work with her vampire creator and learn the rules of being immortal. Including the most important: go long enough without human blood, and you will go mad.


 

Min åsikt:

Jag har förr aldrig läst något utav Julie Kagawa. Inte ens hennes kända Iron Fey serie. Men när jag bestämde mig för att beställa den här boken så var det en blodig vampyrhistoria jag ville ha. Och jag hade hört att The Immortal Rules skulle vara precis så. Och jag fick vad jag ville, tillsammans med mycket mer på vägen!

 

Jag gillar verkligen huvudpersonen Allie, såväl som hennes berättarröst. Hon känns lite som en blandning mellan Katniss från Hungerspelen och Rose från Vampire Academy, och eftersom att de två är en utav mina favorit kvinnliga karaktärer någonsin så kan det ju inte vara någonting annat än bra. Allie har lite utav Rose's sarkasm, som jag älskar, hon har Katniss överlevnads-skills, som jag beundrar. Kan det bli bättre?

Jag kunde dock känna av att Allie var lite utav en hycklare som alla andra säger, men jag hade ganska bra överseende med det och tänkte faktiskt inte så mycket på det. För att när det väl kommer till kritan så är det ofta att man ändrar sitt sätt att tänka.

Zeke tyckte jag var helt okej, men jag kunde inte låta bli att tycka att han var lite utav en små mes ibland. Dock så gillar jag det på något sätt, för ingen bryr sig lika mycket om människorna så som han gör. Och jag gillar det, mycket. Dessutom känns det kul att rollerna har bytt plats för en gångs skull och det är nu tjejen som är den starka och modiga och som räddar killen i stället för tvärtom.

Kanin var en karaktär som jag blev väldigt nyfiken på och längtar efter att se mer utav. Dock så kan jag inte göra något åt att karaktären tappade en del utav sin glans och allvarlighet när jag fick reda på hans namn. Det blev en del fnissningar under bokens gång åt just det, men jag försökte faktiskt att inte tänka på det och uttala det på engelskt sätt varje gång jag läste namnet. Och tja.... det funkade till viss del, kan jag säga.

 

Sedan har vi det absolut bästa med boken: världen! Alltså jag älskar hela konceptet. Jag vet att vampyrböcker är ganska uttjatat men tro mig när jag säger att det här verkligen är något nytt. Har aldrig hört om eller läst en bok där vampyrerna har haft en sådan sorts makt över människorna och har absolut aldrig läst något där vampyrer är ihop blandade med zombier, eller att de ens existerar i samma värld. Älskade därför konceptet kring rabids'erna också!

 

Jag älskar farten i boken. Början såväl som slutet var riktigt spännande och jag kunde inte få nog, dock så var det lite segt i mitten (som det alltid brukar vara, suck) men jag tycker inte alls att det gör någonting. För att jag var så uppslukad utav allt annat kring karaktärerna att jag inte riktigt tänkte på det förens i slutet utav mittendelen, och då var det bara några sidor kvar innan spänningen sattes igång igen.

 

Som redan sagt så var det här den första boken utav Julie Kagawa jag någonsin läst, men det kommer absolut inte att vara den sista. Så fort som jag kan så ska jag slänga mig över The Iron Fey serien och när nästa bok kommer ut ur den här serien (Blood of Eden) så står jag längst fram i kön. Längtar nu som bara den!

 

Bästa del: Början

 

Bokens första mening: They hung the Unregistereds in the old warehouse district; it was a public execution, so everyone went to see.

 

Bokens sista mening: Looking up at the approaching rabids, I smiled.

 

 

9/10

 


Månadssammanfattning: December 2012

December:


Lästa:

Rift - Andrea Cremer

The Raven Boys - Maggie Stiefvater

Abdis Äventyr - Madonna

Herr Peabody's Äpplen - Madonna

Yakon och De Sju Tjuvarma - Madonna

Multo di Kosing - Madonna

Dash och Lily's utmaningsbok - Rachel Cohn & David Levithan

Let it snow - John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle

My soul to save - Rachel Vincent

 

Antal: 9

Antal lästa detta året: 100

Svenska: 5
Engelska: 4

Omläsningar: -

Kvinnliga författare: 10
Manliga författare: 2
 
 
Bästa bok: Hmm.... Som vanligt är det väldigt svårt. Men någon utav dessa tre:
 
 
 
 
En bok jag inte rekommenderar: Har inte läst någon bok den här månaden som jag inte tyckte om.
 
 
Recensioner: 1 som är publicerad. Usch, usch, usch. Men har faktiskt skrivit 3 till som inte är publicerade. Tror jag har typ 6-7 stycken recnesioner sparade på datorn som jag inte har publicerat än. Får göra det nu :)


Sammanfattning: Allt som allt har det varit en bra månad. Hann läsa 9 böcker och klarade därför mitt mål. Är väldigt glad över det :)
Läste 4 böcker jag velat läsa väldigt mycket denna månaden och som min syster tog med från sin mamma till mig. Och det är alla de som är skrivna utav självaste Madonna. Väldigt intressanta böcker och även ifall hon kanske inte är världens bästa författare så gillar jag hennes historier. Är egentligen skrivet åt barn men ungdomar och vuxna kan gilla dem exakt lika mycket. De är ganska speciella.
 

Att förbättra till nästa månad: Recensionerna! Egentligen är jag inte efter med att skriva dem. Men jag är efter med att publicera dem. Ska göra så att jag nu i någon vecka eller två publicerar en recension per dag så kommer det förhoppningsvis komma på rätt spår igen :)
 

Utmaningar 2012 och 2013

 
 
Detta året har verkligen varit ett riktigt bokår för mig. Det var 2012 jag verkligen började blogga och jag började läsa mycket mer böcker jämfört med innan. Man kan säga att detta året har min läslust verkligen väckts, fastän jag har gillat att läsa största delen utav mitt liv.
Varje gång jag tänker: oj nu är det ju 2013, så känns det som att tiden har gått så snabbt. Det kändes som igår det slog över till 2012. Men sedan om jag tänker tillbaka på att det faktiskt bara var ett år sedan jag började blogga och så, så känns det jätte länge sedan. Som att det ändå har hänt så mycket sen dess.
Men hur som helst så ska jag sluta babbla en massa och gå över till det jag verkligen hade tänkt prata om. Mina mål/utmaningar som jag sate upp för mig själv för ett år sedan. Och hur har det gått?
Jodå det har gått rätt hyfsat. Satte dock bara upp ett stort mål och sedan några böcker jag planerade att läsa.
 
Läsa minst 100 böcker: (100/100) Klarade det precis ;)
Läsa dessa böckerna: (24/31)
 
Bloodlines av Richelle Mead

Across the universe av Beth Revis

Tidsresenärens Hustru av Audrey Niffenegger

Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld

Boktjuven av Markus Zusak

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Feber av Maggie Stiefvater

The Twilight Saga: The Official Illustrated Guide

City of Fallen Angels av Cassandra Clare

Clockwork Angel Av Cassandra Clare

Hex hall av Rachel Hawkins

Diary of a Crush av Sarra Manning

Helena av Josephine Angelini

Water for Elephants av Sara Gruen

The Host av Stephanie Meyer (eller svenska versionen)

Låt den rätte komma in av Ajvide Lindqvist

Dragons Oath av P.C and Kristin Cast

Beastly av Alex Finn

Divergent av Veronica Roth

The unbecoming of Mara Dyer av Michelle Hodkin

Anna and the French Kiss av Stephanie Perkins

Fallen av Lauren Kate

Mina hemligheter av Sophie Kinsella

Det är så logiskt, alla fattar utom du av Lisa Bjärbo

The Summoning av Kelley Armstrong

Syskonkärlek av Katarina von Bredow

Hatar – Älskar av Jenny Downham

Lola and the boy next door av Stephanie Perkins

Nevermore av Kelly Creagh

One day av David Nicholls

Red Glove av Holly Black


Är faktiskt ganska nöjd. Även ifall jag inte lyckades läsa alla de böckerna jag hade tänkt mig så läste jag ändå största delen av dem. Dessutom är jag så glad att jag klarade av att läsa 100 böcker detta året. Första halvåret gick fantastiskt bra och jag läste mer än hälften, sedan gick det tyvärr neråt sista delen av halvåret och jag var lite nervös över att jag inte skulle klara det. Men så läste jag ut min hundrade bok i förr går morse :)


 

 
Nytt år betyder ju även nya utmaningar och löften. Dessa är de jag har tänkt att ha för detta året:
 
Läsa minst 70 böcker (34/70)  (Jag vet att det verkar konstigt att jag sänker den här från 100 till 70 när jag faktiskt klarade det, men det är helt enkelt för att jag vet att jag inte kommer att läsa lika många böcker detta året och för att jag kände mig så pressad i slutet utav 2012 att jag nästan fick tvinga mig sjäv till att läsa. Och så vill jag inte ha det. Samtidigt ville jag inte i heller ta bort den här utmaningen helt.)
Skriva en recension om varenda bok jag läser (31/34)
Läsa minst fem klassiker (0/5)
Läsa minst tre skräckisar (0/3)
Göra en bookshelf-tour (1/1)
Göra minst 3 tags i videoform (1/3)
Göra om och göra klart min 30 Days of Books Challenge (0/30)
Skriva minst 4 filmrecensioner om filmateriseringar av böcker (2/4)
Skirva klart mitt pågående manus (0/1)
Korta ner mina book hauls, så att de inte blir så förfärligt långa ;)
 
 
Sedan har jag dessutom några böcker jag har tänkt att jag ska läsa nästa år:
 
The Host - Stephanie Meyer (Nu måste jag läsa den här boken! Har stått oläst i min bokhylla hur länge som helst. Har dessutom tänkt läsa den nu innan filmateriseringen kommer ut på bio.)
 
Varmpa Kroppar (eng: Warm Bodies) - Isaac Marion (Har även tänkt läsa den här innan den kommer ut på bio.)
 
Beautiful Creatures - Kami Garcia & Margaret Stohl (Även denna innan den kommer på bio)
 
Mitt perfekta liv, Mycket mer än så, Du glömde säga hejdå - Sarah Dessen
 
Hade även tänkt avsluta några serier nu:
Hex Hall - Rachel Hawkins (2/3)
Starcrossed - Josephine Angelini (1/3)
Hush, Hush - Becca Fitzpatrick (4/4)
The Maze Runner - James Dashner (1/3)
Soul Screamers - Rachel Vincent (6/7)
Divergent - Veronica Roth (2/3)
Mara Dyer triologin - Michelle Hodkin (2/3)
Across the Universe - Beth Revis (3/3)
Cirkeln - Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren (2/3)
Wicked Lovely - Melissa Marr (3/5)
The Infernal Devices - Cassandra Clare (3/3)
 
Så, jag tror att det var allt. Mycket mer jämfört med förra året, men det är samtidigt lite roligare :)
Vad har ni för nya utmaningar? Berätta gärna :)
 

RSS 2.0